неделя, 8 август 2010 г.

Витамин К


Витамин К е мастноразтворим витамин и е необходим главно за кръвосъсирването и производството на протромбин ,който действа като прекурсор на тромбина.Освен това ,витамин К е от съществено значение за формирането на костите ,както и за усвояването на калция.Витамин К намалява и риска от коронарни сърдечни заболявания ,като предотвратява втвърдяването на артериите.
Недостиг на витамин К се среща доста рядко ,тъй като се среща в много източници на храна ,а също така ,защото се произвежда от чревни бактерии в организма.Неговото усвояване зависи от жлъчните соли и поради това всяко заболяване на черния дроб може да доведе до дефицит на този витамин.Най-често страдащите от недостиг на витамин К са бебетата ,тъй като човешкото мляко не е особено богат източник на витамин К.
Недостиг на витамин К може да предизвика нарушения като кървене от носа и стомашно-чревни кръвоизливи ,поради което трябва да включите храни ,които съдържат витамин К в дневното си меню.Такива храни са ядките , месо , яйца , повечето зеленчуци и някои цитрусови плодове като авокадо и киви.


































ХранаСъдържание на витамин К (мг.)
Сварен спанак(150 гр.)889
Брюкселско зеле (159 гр.) 219
Варено зеле (150 гр.)74
Пресен лук (100 гр.) 206
Краставица (300 гр.) 50
Целина (150 гр.) 57
Магданоз (10 гр.) 164

0 коментара:

Публикуване на коментар

Хранителни добавки ползва авторски статии и копирането им е забранено | Blogger by Gre at Template-Godown | RSS на публикации или RSS на коментарите .