неделя, 8 август 2010 г.
Витамин К
Витамин К е мастноразтворим витамин и е необходим главно за кръвосъсирването и производството на протромбин ,който действа като прекурсор на тромбина.Освен това ,витамин К е от съществено значение за формирането на костите ,както и за усвояването на калция.Витамин К намалява и риска от коронарни сърдечни заболявания ,като предотвратява втвърдяването на артериите.
Недостиг на витамин К се среща доста рядко ,тъй като се среща в много източници на храна ,а също така ,защото се произвежда от чревни бактерии в организма.Неговото усвояване зависи от жлъчните соли и поради това всяко заболяване на черния дроб може да доведе до дефицит на този витамин.Най-често страдащите от недостиг на витамин К са бебетата ,тъй като човешкото мляко не е особено богат източник на витамин К.
Недостиг на витамин К може да предизвика нарушения като кървене от носа и стомашно-чревни кръвоизливи ,поради което трябва да включите храни ,които съдържат витамин К в дневното си меню.Такива храни са ядките , месо , яйца , повечето зеленчуци и някои цитрусови плодове като авокадо и киви.
Храна | Съдържание на витамин К (мг.) |
Сварен спанак(150 гр.) | 889 |
Брюкселско зеле (159 гр.) | 219 |
Варено зеле (150 гр.) | 74 |
Пресен лук (100 гр.) | 206 |
Краставица (300 гр.) | 50 |
Целина (150 гр.) | 57 |
Магданоз (10 гр.) | 164 |
0 коментара:
Публикуване на коментар