вторник, 8 декември 2009 г.

Мелатонин

Мелатонинът е хормон съдържащ се в епифизната жлеза в основата на мозъка и играе важна роля при регулирането на съня , и до известна степен поддържа циркадния ритъм.
Продукцията на мелатонин намалява с напредване на възрастта и с нарушението на съня , и за това употребата му най-често се ползва за лечение на безсъние.При избора на мелатонин изберете синтетичен мелатонин , които е произведен от фармацевтични съставки , която форма е молекулярно идентична с мелатонина произвеждащ се от човешкто тяло.Другия вид мелатонин е животинския , съдържащ част от епифизната жлеза.Поради животинския си произход този вид мелатонин може да бъде придружен от вируси или протеини ,които могат да предизвикат реакция на антитела.
Проучванията сочат , че добавката може да направи съня ви по лек и няма странични ефекти.Също така мелатонинът укрепва имунната система и намалява свободните радикали в организма.
Консумирането на мелатонин неутрализира окислителното увреждане и забавя процеса на стареене.
Приемането на мелатонин трябва да се избегне от деца , бременни и кърмещи жени , освен когато това е предписано от лекар.
При приемане на мелатонин не трябва да консумирате алкохол , защото това ще доведе до автоимунни разстройства , чернодробни или бъбречни заболявания и други.
Необходимата доза на мелатонин варира в широки граници от едно лице на друго.Препоръчителната доза е 1,5 мг един час преди лягане.
Тестовете са все още в ход , така че има още много което да се научи за мелатонина и неговото въздействие въргху човешкия организъм.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Хранителни добавки ползва авторски статии и копирането им е забранено | Blogger by Gre at Template-Godown | RSS на публикации или RSS на коментарите .