неделя, 20 декември 2009 г.

Цинк


Цинкът е основен микроелемент , който отговаря за нормалното функциониране на растенията и животните.Той е един от най-често срещаните се микроелемти в природата, и е необходим за различни ензимни и биохимични реакции.Като цяло цинка играе основна роля в растежа на клетките , деленето на клетките и клетъчната диференциация.
Също така подобрява имунната система и зрението.
Тъй като тялото ни не може да произвежда цинк ,той трябва да бъде набавян чрез хранителни източници.

Нека разгледаме храни с високо съдържание на цинк:

Стриди и миди:
Стридите са едни от най-добрите източници на цинк,100г. от които съдържат около 25мг. цинк.Според проучване , шест стриди ,включени в диетата ви могат да са достатъчни за ежедневното изискване на цинк.

Червено месо:
Месо ,особено червеното е добър източник на цинк.Установено е ,че 100г. червено месо съдържа 5,2 мг цинк.Следователно постно говеждо месо може да осигури от 30 до 60 на сто от дневните изисквания на цинк.

Пилешко и яйца:
Тези ,които не са любители на червеното месо , могат да консумират пилешко , което съдържа 2 мг цинк на всеки 100г месо ,а 100г. яйца съдържат около 1.5 мг цинк.

Свинско:
Друг добър източник на цинк е свинското месо.100 г постно парче свинско месо съдържа около 4-5 мг цинк,осигурявайки по този начин 25-30 на сто от дневния прием.

Млечни продукти:
Вегетарианците могат да включат млечни продукти като източник на цинк.Киселото мляко е най-добрият източник сред млечните продукти.Чрез консумация на 250мл кисело мляко си осигурявате 15 на сто от дневната дажба цинк.Сиренето също съдържа голямо количество цинк.

Други храни:
Други храни ,които съдържат голямо количество цинк са сушените плодове ,ядки , картофи , боб , тиквени семки и други.


Следва да се отбележи ,че цинк в големи дози не се препоръчва в продължителен период от време ,като прекомерното му приемане може да доведе до умора , слаба имунна система и нарушен метаболизъм.Препоръчително е да се консултирате с лекар за препоръчителната дневна доза цинк.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Хранителни добавки ползва авторски статии и копирането им е забранено | Blogger by Gre at Template-Godown | RSS на публикации или RSS на коментарите .