неделя, 8 август 2010 г.

Хранителни стойности на лещата


Лещата има дълга история в човечеството и се смята ,че е била консумирана още по време на новокаменната епоха.Според историците ,родина на лещата е Близкия изток.

Какво е леща ?

Лещата е едногодишно растение ,принадлежащо към семейство бобови и подобно на него се развива в шушулки ,и най-често се среща в изсушен вид.

Хранителни стойности на леща.

Независимо какъв вид точно е лещата ,тя се характеризира с богато съдържание на протеин - около 25% ,което я прави най-популярния и евтин изтоник на протеин.Освен протеини ,лещата съдържа и незаменими аминокиселини ,фибри , фолиева киселина ,витамини и минерали.
В 200 грама варена леща се съдържат около 230 калории ,които са разпределенив отношение - 20 грама протеин , 40 грама въглехидрати , 15 грама фибри ,4 грама захар и 136 грама вода.
В таблицата по-долу може да видите подробна информация на всички хранителни вещества ,които се съдържат в лещата.


Освен всички тези полезни хранителни вещества ,лещата съдържа и фибри ,които са от полза за понижаване на холестерола.Също така са полезни при нарушения в храносмилането ,като дивертикулоза и запек.Освен това ,лещата е много полезна за сърцето ,тъй като съдържащите се в нея фолиева киселина и магнезий подобряват състоянието на артериите и увеличават притока на кръв в тялото.










































ВитаминиСъдържание
Витамин B10,33 мг.
Витамин B2 0,14 мг.
Витамин B32,1 мг
Витамин B60,35 мг.
Витамин C 2,97 мг.
Витамин E 1,16 мг.
Фолиева киселина 358 мкг.
Витамин К3,7 мкг.
Пантотенова киселина 1,26 мг.




















































МинералиСъдържание
Калций37,6 мг.
Мед 0,5 мг.
Желязо6,59 мг
Магнезий71 мг.
Манган 1 мг.
Молибден 148 мкг.
Фосфор356 мг.
Калий730 мг.
Селен5,5 мкг.
Натрий3,96 мг.
Цинк2,5 мг.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Хранителни добавки ползва авторски статии и копирането им е забранено | Blogger by Gre at Template-Godown | RSS на публикации или RSS на коментарите .