Лещата има дълга история в човечеството и се смята ,че е била консумирана още по време на новокаменната епоха.Според историците ,родина на лещата е Близкия изток.
Какво е леща ?
Лещата е едногодишно растение ,принадлежащо към семейство бобови и подобно на него се развива в шушулки ,и най-често се среща в изсушен вид.
Хранителни стойности на леща.
Независимо какъв вид точно е лещата ,тя се характеризира с богато съдържание на протеин - около 25% ,което я прави най-популярния и евтин изтоник на протеин.Освен протеини ,лещата съдържа и незаменими аминокиселини ,фибри , фолиева киселина ,витамини и минерали.
В 200 грама варена леща се съдържат около 230 калории ,които са разпределенив отношение - 20 грама протеин , 40 грама въглехидрати , 15 грама фибри ,4 грама захар и 136 грама вода.
В таблицата по-долу може да видите подробна информация на всички хранителни вещества ,които се съдържат в лещата.
Освен всички тези полезни хранителни вещества ,лещата съдържа и фибри ,които са от полза за понижаване на холестерола.Също така са полезни при нарушения в храносмилането ,като дивертикулоза и запек.Освен това ,лещата е много полезна за сърцето ,тъй като съдържащите се в нея фолиева киселина и магнезий подобряват състоянието на артериите и увеличават притока на кръв в тялото.
Витамини |
Съдържание |
Витамин B1 |
0,33 мг. |
Витамин B2 |
0,14 мг. |
Витамин B3 |
2,1 мг |
Витамин B6 |
0,35 мг. |
Витамин C |
2,97 мг. |
Витамин E |
1,16 мг. |
Фолиева киселина |
358 мкг. |
Витамин К |
3,7 мкг. |
Пантотенова киселина |
1,26 мг. |
Минерали |
Съдържание |
Калций |
37,6 мг. |
Мед |
0,5 мг. |
Желязо |
6,59 мг |
Магнезий |
71 мг. |
Манган |
1 мг. |
Молибден |
148 мкг. |
Фосфор |
356 мг. |
Калий |
730 мг. |
Селен |
5,5 мкг. |
Натрий |
3,96 мг. |
Цинк |
2,5 мг. |
0 коментара:
Публикуване на коментар