неделя, 8 август 2010 г.

Спортно хранене


Храненето играе огромна роля при постигането на най-добрите спортни резултати.Без значение е дали се занимавате с фитнес или играете хокей ,голф или футбол ,правилното хранене е от съществено значение за добрите резултати.Освен повече хранителни вещества ,спортистите се нуждаят и от по-голям прием на вода ,тъй като тялото ни не може да я възпроизвежда ,а и по време на физическа активност тялото ни изразходва много течности ,което може да предизвика по-бързо уморяване от нормалното ,което ще окаже отрицателно въздействие върху спортните резултати.
Сега нека разгледаме кои хранителни вещества ще са необходими за да може тялото ни да има енергия да се справи с физическото натоварване.За енергия тялото ни може да използва мазнини или въглехидрати ,но за предпочитане е повечето калории да са набавени от въглехидрати.Те се намират в почти всички храни като плодове ,зеленчуци ,хляб , макаронени изделия , зърнени храни ,ориз и още много други.
Преди да се превърнат в енергия ,въглехидратите се конвертират в глюкоза ,след което тя се съхранява в черния дроб и мускулите.Тук идва логичния въпрос , дали при завишен прием на въглехидрати ще се чувстваме по енергични и жизнени ? Отговорът на този въпрос е и да ,и не ,тъй като организма не може да складира глюкозата до безкрайност и при завишена консумация на въглехидрати част от нея ще се превърне в телесна мазнина.За това е много важно да се приемат сложни въглехидрати ,които имат нисък гликемичен индекс ,тоест да се усвояват по-бавно в организма ,за да може постепенно да се образуват в глюкоза ,която да не се отделя като мазнина.
Освен храна за енергия ще ни е нужна и такава която да възстановява и изгражда мускулите ,а именно - протеин.Той се съдържа предимно в животинските продукти ,като месо , риба , яйца и млечни продукти.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Хранителни добавки ползва авторски статии и копирането им е забранено | Blogger by Gre at Template-Godown | RSS на публикации или RSS на коментарите .