неделя, 8 август 2010 г.

Хранителни стойности на риба тон


Риба тон са хищни риби и освен с бързата си скорост която могат да развият ,те са известни и с прекрасното си месо.Като цяло рибата е с бяло месо ,но за нея е характерно ,че има и розови до червени отенъци.Ето защо ги наричат "розите на морето".
Прясна риба тон може да се намери само в крайбрежията в които се среща ,тъй като неконсервирана издържа само няколко дни.Нека да разгледаме и хранителните факти на риба тон.
Риба тон е мазна риба с високо съдържание на протеини и витамин Д ,а също така са много богати и на омега 3 есенциални мастни киселини.

Ето пълен списък на полужителните съставки на риба тон.

- Омега 3 есенциалните киселини присъстващи в риба тон помагат за здравословното състояние на ставите ,нормализират пулса ,помагат за здрава коса и очи.
- Витамин B6 заедно и фолиевата киселина ,които се съдържат в риба тон спомагат за намаляването на нивата на хомоцистеина ,които е отговорен за увреждането на стените на артериите.Превишените нива на хомоцистеин могат да доведат и до запушване на артериите или атеросклероза.
- В риба тон се съдържат антиоксиданти ,които са отговорни за намаляване на риска от различни ракови заболявания като левкимия , множествена миелома ,рак на бъбреците ,рак на дебелото черво и други.
- Със съдържанието си на омега мастни киселини ,консумацията на риба тон може да подобри отношението на "лошия" и "добрия" холестерол ,което само по себе си намалява риска от сърдечни удари.
- Според изследване ,консумацията на риба тон може да понижи риска от смърт от исхемична болест на сърцето в случай на лица над 65 годишна възраст.
- Редовната консумация на риба тон може да предотврати появата на астма ,най-вече при децата.
- Риба тон може да помогне и при различни кожни заболявания ,както и при слънчеви изгаряние ,тъй като е изключително богата на витамин D.
- Научно доказано е ,че редовната консумация на риба тон може да стимулира детоксикация в организма.

Това са само част от хранителните ползи на риба тон ,които трябва да са ви убедили ,че тази риба е "чудутворна".

0 коментара:

Публикуване на коментар

Хранителни добавки ползва авторски статии и копирането им е забранено | Blogger by Gre at Template-Godown | RSS на публикации или RSS на коментарите .