неделя, 8 август 2010 г.

Триптофан


Триптофан е една от незаменимите аминокиселини в човешкото тяло и се използва за синтезирането на белтъчините.Той помага при регулирането на съня ,апетита ,както и настроението ни.Също така ,триптофан се използва при лечение на стрес и тревожност ,което се дължи на факта ,че при консумация на храни ,които са богати на триптофан ,нивото на серотонин в организма се покачва ,а с него и настроението ни.
Недостиг на триптофан може да доведе до загуба на тегло ,както и пелагра.Освен това ниските нива на триптофан в организма могат да доведат до ниски нива на серотонин ,което от своя страна може да доведе до увеличаване на теглото , преяждане , депресия и ниски нива на концентрация.
Най-добрите източници на триптофан са червеното и пилешкото месо ,прясното мляко и повечето млечни продукти.
Други основни храни с високо съдържание на триптофан са бананите , всички видове ядки ,както и кафявия ориз.
Когато консумирате храни с високо съдържание на въглехидрати ,тялото незабавно освобождава инсулин.Триптофана обаче не се влияе от инсулина и затова той достига до мозъка ,което е причината поради която може да се чувствате сънливи след консумацията на такива храни.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Хранителни добавки ползва авторски статии и копирането им е забранено | Blogger by Gre at Template-Godown | RSS на публикации или RSS на коментарите .