неделя, 8 август 2010 г.

Витамин B3 - Ниацин


Ниацин или известен още като витамин B3 е витамин ,принадлежащ от група B и е едно от основните хранителни вещества ,необходими на организма.
Ползите от ниацин са много ,но най-вече се използва за лечение на загуба на тегло , артрит , диабет и заболявания на кожата.Дефицитът на този витамин може да доведе до пелагра ,което от своя страна може да създаде стомашно-чревни проблеми и нарушения на кожата.За това е важно да включите храни ,които са богати на ниацин във вашето меню.
Такива храни са почти всички видове месо и риба.


































ХранаНиацин мг.
Пиле (100гр.)8
Свинско (100гр.)
6
Червено месо (100гр.) 6
Скариди (100гр.)
7
Риба (100гр.)
6
Черен дроб (100гр.)12
Бъбреци (100гр.)6
Мляко (1 чаша)0,52



Вегетарианците не е необходимо да се тревожат ,защото могат да си набавят ниацин от различни плодове и зеленчуци.Консумирането на плодовете и зеленчуците от таблицата по-долу ще осигури дневната доза от ниацин на организма.



























ХранаНиацин мг.
Домати (1 чаша)1,13
Броколи (1 чаша) 0,51
Моркови (1 чаша) 1,13
Аспержи (1 чаша) 2
Целина (100гр.) 10



Също така ,ниацин се съдържа и в почти всички зърнени култури.



























ХранаНиацин мг.
Пшеничени трици (100 гр.)30
Бадеми (100 гр.) 4
Фъстъци (100 гр.)12,9
Леща (1 чаша) 2,1
Гъби (100гр.) 10



За да могат тези храни да запазят съдържанието си на ниацин е нужно да се съхраняват на сухи места при стайна температура.Също така при някои храни тези витамини могат да се изгубят при термична обработка и за това е добре да се консумират в суров вид.
Като заключение можем да допълним ,че при хора ,които спазват равномерно балансирана диета ,приемането на ниацин като хранителна добавка не е нужно ,тъй като се съдържа в много храни.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Хранителни добавки ползва авторски статии и копирането им е забранено | Blogger by Gre at Template-Godown | RSS на публикации или RSS на коментарите .