неделя, 8 август 2010 г.
Витамин B3 - Ниацин
Ниацин или известен още като витамин B3 е витамин ,принадлежащ от група B и е едно от основните хранителни вещества ,необходими на организма.
Ползите от ниацин са много ,но най-вече се използва за лечение на загуба на тегло , артрит , диабет и заболявания на кожата.Дефицитът на този витамин може да доведе до пелагра ,което от своя страна може да създаде стомашно-чревни проблеми и нарушения на кожата.За това е важно да включите храни ,които са богати на ниацин във вашето меню.
Такива храни са почти всички видове месо и риба.
Храна | Ниацин мг. | |
Пиле (100гр.) | 8 | |
Свинско (100гр.) | 6 | |
Червено месо (100гр.) | 6 | |
Скариди (100гр.) | 7 | |
Риба (100гр.) | 6 | |
Черен дроб (100гр.) | 12 | |
Бъбреци (100гр.) | 6 | |
Мляко (1 чаша) | 0,52 |
Вегетарианците не е необходимо да се тревожат ,защото могат да си набавят ниацин от различни плодове и зеленчуци.Консумирането на плодовете и зеленчуците от таблицата по-долу ще осигури дневната доза от ниацин на организма.
Храна | Ниацин мг. |
Домати (1 чаша) | 1,13 |
Броколи (1 чаша) | 0,51 |
Моркови (1 чаша) | 1,13 |
Аспержи (1 чаша) | 2 |
Целина (100гр.) | 10 |
Също така ,ниацин се съдържа и в почти всички зърнени култури.
Храна | Ниацин мг. |
Пшеничени трици (100 гр.) | 30 |
Бадеми (100 гр.) | 4 |
Фъстъци (100 гр.) | 12,9 |
Леща (1 чаша) | 2,1 |
Гъби (100гр.) | 10 |
За да могат тези храни да запазят съдържанието си на ниацин е нужно да се съхраняват на сухи места при стайна температура.Също така при някои храни тези витамини могат да се изгубят при термична обработка и за това е добре да се консумират в суров вид.
Като заключение можем да допълним ,че при хора ,които спазват равномерно балансирана диета ,приемането на ниацин като хранителна добавка не е нужно ,тъй като се съдържа в много храни.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
0 коментара:
Публикуване на коментар