неделя, 8 август 2010 г.

Витамин B2 - Рибофлавин


Витамин B е един от най-важните витамини ,тъй като е необходим за поддържането на цялостно здраве и превенция на различни заболявания.Днес витамин B се разглежда като сложен витамин и затова е разделен на видове като витамин B1 (тиамин) , витамин B2 (рибофлавин) , витамин B3 (ниацин) ,витамин B5 (пантотенова киселина) ,витамин B6 (пиридоксин) , витамин B7 (биотин) ,витамин B9 (фолиева киселина) и витамин B12 (кобаламин).Тук ще научим повече за витамин B2 и неговите източници.
Витамин B2 или известен още като рибофлавин е водно разтворим витамин ,който е от съществено значение за метаболизма и правилното храносмилане в организма.Също така ,този витамин играе важна роля за растежа и функционирането на клетките и при обработката на мазнини и аминокиселини в тялото.
Рибофлавин се намира в най-различни храни от растителен и животински произход ,като някои от тях са: ряпа , цвекло ,спанак ,аспержи ,зеле , броколи , гъби , бадеми , банани ,яйца ,мляко и повечето видове риба.
Нужната дневна доза рибофлавин е много малка и лесна за набавяне.Препоръчителната доза за деца е от 0,3 до 0,9 мг. ,докато при възрастните изискванията са от 1 до 1,5мг. на ден.
Тъй като се изисква в много малки количества и се намира в повечето храни ,недостиг на рибофлавин е много рядко срещан.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Хранителни добавки ползва авторски статии и копирането им е забранено | Blogger by Gre at Template-Godown | RSS на публикации или RSS на коментарите .