неделя, 8 август 2010 г.

Витамин B1 - Тиамин


Тиамин ,известен също като витамин B1 е водно разтворим витамин от група B и най-важната му функция е производството на енергия.Той е и от съществено значение за производството на аденозин трифосфат ,който е основният източник на енергия за клетъчните реакции.Една от другите основни функции на този витамин е ,че той е необходим за нормалното функциониране на мускулите и нервната система.
Тъй като тиамина е водоразтворим витамин ,той не може да се съхранява в тялото и за това е важно редовно да се приемат храни ,богати на тиамин.Такива храни са кафяв ориз ,пшеничен зародиш , морски водорасли , грах , яйчен жълтък ,риба и всички пълнозърнести храни.
Недостигът на тиамин може да доведе до главоболие ,раздразнителност и различни храносмилателни проблеми ,а от друга страна хроничния дефицит на тиамин може да доведе до множество здравословни проблеми като сърдечно-съдови заболявания , емоционални разстройства и други.
Тиаминови добавки се препоръчват единствено на хора ,които са подложени на големи физически натоварвания и консумират големи количества въглехидрати.
Въпреки това ,трябва да се отбележи ,че приемът на тиамин е пряко пропорционален на калорийния прием и по този начин дневната доза се различава за всеки човек.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Хранителни добавки ползва авторски статии и копирането им е забранено | Blogger by Gre at Template-Godown | RSS на публикации или RSS на коментарите .