неделя, 8 август 2010 г.

Витамин Е


Има много фактори ,които са отговорни за поддържането на здравето на човека и витамините са едни от тях.Сред всички витамини , витамин Е представлява мастноразтворим витамин с голямо количество антиоксидантни свойства.Той действително се среща в осем форми ,от които д-алфа-токоферол е най-силната.Освен с грижата за кожата и косата ,витамин Е е известен и с това ,че неутрализира някои свободни радикали от тялото ,които са основната причина за различни клетъчни увреждания и заболявания.
Освен това ,витамин Е поддържа здрави червените кръвни клетки и се грижи за правилното функциониране на сърцето ,и мускулите.
Освен под формата на хранителна добавка ,витамин Е може да бъде приеман и под формата на масло.Нанесено върху кожата ,маслото от витамин Е я предпазва от всякакъв вид наранявания и замърсявания.Също така ,маслото от витамин Е намалява клетъчното стареене и възпрепятства растежа на клетките ,които причиняват рак на кожата.Също така ,маслото е полезно при лечение на различни кожни заболявания ,включително псориазис и еритема.Също така кремовете със съдържание на витамин Е се препоръчват при слънчеви изгаряния ,стрии ,както и старчески петна.
Дефицитът на витамин Е в организма може да доведе до загуба на тегло , косопад , суха кожа , анемия и болести ,които са свързани с панкреаса ,черния дроб и жлъчния мехур.Препоръчителната дневна доза за мъже е най-малко 10 грама ,а за жени 8 грама.



































































ХранаКоличествоМилиграми
Масло от пшеничен зародишЕдна супена лъжица20,3
Бадеми1 унция7,4
Слънчогледово маслоЕдна супена лъжица5,6
Шафран1 супена лъжица4,6
Лешници1 унция4,3
Фъстъчено масло2 супени лъжици2,9
Фъстъци1 унция2,2
Царевично олио1 супена лъжица1,9
Варен спанакПоловин чаша1,9
Варени броколиПоловин чаша1,2
Соево масло1 супена лъжица1,1
Киви1 плод1,1

0 коментара:

Публикуване на коментар

Хранителни добавки ползва авторски статии и копирането им е забранено | Blogger by Gre at Template-Godown | RSS на публикации или RSS на коментарите .