събота, 19 декември 2009 г.

Омега 3 мастни киселини


Омега 3 мастните киселини са вид полиненаситени мазнини.Всяка клетка ,тъкън , жлеза както и органите в тялото изискват омега 3.Тази киселина е известна още като алфа-линоленова киселина.
Научно установено е ,че липсата на омега 3 в организма може да доведе до сърдечен пристъп , инсулт или емболия.Рибеното масло е сред най-добрите източници на омега 3 киселини , но за да се усвоят качествено от човешкото тяло трябва да има наличие на витами C , B6 и витамин B3 , както и минералите , цинк и магнезий.
Най-добрия прием на омега 3 и омега 6 е в съотношение 2:1 , тъй като прекаленото количество от омега 6 киселините могат да забавят усвояването на омега 3.

Хранителни източници на омега 3 мастни киселини:

- Ленено семе
- Ленено брашно
- Конопено масло
- Конопено семе
- Орехи
- Тиквено семе
- Бразилски орехи
- Сусам
- Авокадо
- Някои тъмно зелени листни зеленчуци като зеле , спанак , тученица , горчица и др.
- Соева масло
- Масло от пшеничен зародиш
- Сьомга
- Аншоа

0 коментара:

Публикуване на коментар

Хранителни добавки ползва авторски статии и копирането им е забранено | Blogger by Gre at Template-Godown | RSS на публикации или RSS на коментарите .