събота, 19 декември 2009 г.
Омега 9 мастни киселини
Омега 9 мастните киселина представлява мононенаситена мазнина известна още като олеинова киселина.Омега 9 не е технически съществена мастна киселина , тъй като тялото може да я произведе до ограничено количество , при условие , че незаменимите мастни киселини , омега 3 и омега 6 са налице.Ако храната е с ниско съдържание на тези незаменими мастни киселини , след това тялото не може да произвежда достатъчно омега 9.В този случай , омега 9 става основна мастна киселина , защото тялото ви ще трябва да я получи ,чрез храната която приемате.
Ползи за здравето от приемането на омега 9:
-Понижава нивото на холестерола , като по този начин намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.
-Намалява атеросклерозата (втвърдяване на артериите)
-Намалява инсулиновата резистентност ,като по този начин поддържа кръвната захар в нормални количества.
-Подобрява имунната функция
-Осигурява защита срещу някои видове рак.
Хранителни източници на омега 9 мастни киселини:
-Зехтин - най-добрият източник на омега 9
-Маслини
-Авокадо
-Бадеми
-Фъстъци
-Сусамово масло
-Шам фъстък
-Кашу
-Лешници
0 коментара:
Публикуване на коментар