вторник, 1 март 2011 г.

Л-Аргинин

Основните градивни елементи и едни от най-важните хранителни вещества в тялото ни са аминокиселините.Една от тези аминокиселини е Л-аргинин или известен само като аргинин.Тази аминокиселина се синтезира в бъбреците и при нормални условия се произвежда в достатъчни количества ,освен по време на някои видове заболявания.
Както вече споменахме ,тази аминокиселина се изисква за оптималното състояние на тялото.Някои общи примери включват заздравяване на рани ,разделянето на клетките и освобождаване на хормоните на растежа при деца.По-долу ще разгледаме най-богатите естествени източници на аргинин ,които може да включите в диетата си за да повишите нивата му.

Най-добрите хранителни източници на Аргинин:

Най-добрите естествени източници на аргинин са протеините ,предимно получените от животински източници.Пример за богати на аргинин храни са всички млечни продукти ,пилешко месо , риба , както и почти всички видове ядки.

Други полезни действия на Л-аргинина:

- Едно от най-полезните действия на аргинина се свързва с функциите на сърцето и подобряването на притока на кръв в кръвоносните съдове ,което допринася за увеличаването на азотния оксид в организма.
- Повишения прием на л-аргинин помага при хора страдащи от проблема с еректиална дисфункция и повишено кръвно налягане.
- Други заболявания ,които могат да бъдат подобрени с помощта на тази аминокиселина включват - конгестивна сърдечна недостатъчност ,инфекция на пикучния мехур , проблеми с бъбреците ,възпаление на стомашно-чревния тракт ,както и болка и слабост в крайниците.

След като разгледахме полужителните действия на аргинина ,нека погледнем и върху нежеланите реакции ,които биха възникнали единствено при свръх големи дози аргинин.

Странични ефекти на Л-Аргинин:

- Гадене
- главоболие
- Стомашно разтройство
- Затруднено дишане
- Ниско кръвно налягане

Като заключение е добре да споменем ,че приема на тази аминокиселина не се препоръчва за хора прекарали инфаркт ,бременни жени ,а също така и малки деца.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Хранителни добавки ползва авторски статии и копирането им е забранено | Blogger by Gre at Template-Godown | RSS на публикации или RSS на коментарите .