неделя, 8 август 2010 г.
Витамин B3 - Ниацин

Ниацин или известен още като витамин B3 е витамин ,принадлежащ от група B и е едно от основните хранителни вещества ,необходими на организма.
Ползите от ниацин са много ,но най-вече се използва за лечение на загуба на тегло , артрит , диабет и заболявания на кожата.Дефицитът на този витамин може да доведе до пелагра ,което от своя страна може да създаде стомашно-чревни проблеми и нарушения на кожата.За това е важно да включите храни ,които са богати на ниацин във вашето меню.
Такива храни са почти всички видове месо и риба.
| Храна | Ниацин мг. | |
| Пиле (100гр.) | 8 | |
| Свинско (100гр.) | 6 | |
| Червено месо (100гр.) | 6 | |
| Скариди (100гр.) | 7 | |
| Риба (100гр.) | 6 | |
| Черен дроб (100гр.) | 12 | |
| Бъбреци (100гр.) | 6 | |
| Мляко (1 чаша) | 0,52 |
Вегетарианците не е необходимо да се тревожат ,защото могат да си набавят ниацин от различни плодове и зеленчуци.Консумирането на плодовете и зеленчуците от таблицата по-долу ще осигури дневната доза от ниацин на организма.
| Храна | Ниацин мг. |
| Домати (1 чаша) | 1,13 |
| Броколи (1 чаша) | 0,51 |
| Моркови (1 чаша) | 1,13 |
| Аспержи (1 чаша) | 2 |
| Целина (100гр.) | 10 |
Също така ,ниацин се съдържа и в почти всички зърнени култури.
| Храна | Ниацин мг. |
| Пшеничени трици (100 гр.) | 30 |
| Бадеми (100 гр.) | 4 |
| Фъстъци (100 гр.) | 12,9 |
| Леща (1 чаша) | 2,1 |
| Гъби (100гр.) | 10 |
За да могат тези храни да запазят съдържанието си на ниацин е нужно да се съхраняват на сухи места при стайна температура.Също така при някои храни тези витамини могат да се изгубят при термична обработка и за това е добре да се консумират в суров вид.
Като заключение можем да допълним ,че при хора ,които спазват равномерно балансирана диета ,приемането на ниацин като хранителна добавка не е нужно ,тъй като се съдържа в много храни.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
0 коментара:
Публикуване на коментар